//
you're reading...
Suplement

CiU arrasa a la Noguera mentre el PSC s’ensorra com mai

Convergència i Unió va completar el millor any electoral de la seva història el passat diumenge amb la victòria a Catalunya en les eleccions generals, on per primer cop es va imposar a un PSC en caiguda lliure. La federació nacionalista ha tancat la seva particular trilogia d’èxits després de vèncer en els comicis del Parlament de Catalunya el mes de novembre de 2010 i en les municipals de maig de 2011. Aquesta onada de triomf s’ha pogut veure a petita escala a la comarca de la Noguera, on la tendència dels convergents ha estat molt similar a la que ha tingut el partit a nivell nacional.

En els comicis espanyols, els nacionalistes de la Noguera han assolit el tercer millor resultat de la història amb 8.357 sufragis, un 45’2%, només superat en les eleccions dels anys 1986 i 1989, i que suposa una augment de 1.946 vots i 13’6 punts percentuals respecte les eleccions del 2008. CiU doncs continua navegant en el mar de l’abundància electoral, una situació radicalment oposada a la del Partit Socialista de Catalunya, que naufraga entre les urnes d’ençà de la derrota de José Montilla a les autonòmiques de 2010. La tendència a la baixa s’ha evidenciat un cop més a les seus socialistes, que han vist com els electors els infringien un sever càstig que els ha dut als pitjors resultats electorals en 34 anys. 3.368 vots, un 18%, és el pobre bagatge d’una formació que ja en aquestes eleccions s’esperava la duresa d’un escrutini que obliga ara replantejar-se el discurs i els lideratges.

En total, ha estat una diferència de 27,2% la que separen les dues formacions hegemòniques de la comarca, la més gran vista fins al moment i que identifica clarament que el votant socialista s’ha quedat a casa o ha preferit fer confiança a altres formacions, per exemple el PP, que a la comarca ha viscut un notable ascens passant de 2.789 sufragis, un 13,7% a 3.208, el 17,3%. Els populars són en percentatge la segona força que creix més, si bé l’increment no ha estat equiparable al “tsunami blau” que s’esperava i que sí que s’ha viscut en diversos indrets d’Espanya ajudat per una davallada sense precedents del PSOE. No obstant, aquesta pujada de 500 vots sumada al daltabaix socialista ha fet que les dues formacions hagin assolit uns resultats gairebé idèntics, un fet insòlit a la comarca, on el PSC sempre ha estat en primer o segon lloc, encara que en diversos municipis la formació socialista ha tocat encara més fons. Es tracta dels casos de Ponts i Artesa de Segre, on ha caigut fins a la tercera i quarta posició respectivament per darrera de CiU, ERC i PP.

Els republicans per la seva banda no han pogut aturar la sagnia de vots que en els darrers comicis han patit i, malgrat que a nivell nacional la formació ha aturat el cop electoral que es preveia fa tan sols dos mesos, a la Noguera 1.213 persones han decidit no fer la confiança que fa quatre anys havien fet al partit independentista. Del 15’7% al 10’7% ha passat ERC, lluny encara d’ICV la tercera força que puja. Ho fa amb un lleuger 0’8% passant de 468 a 571 vots.

El nou panorama sorgit de les urnes a la comarca ha marcat una tendència que s’ha anat repetint en diversos municipis de la zona inclòs Balaguer, que ha acabat amb un podi electoral idèntic al que s’ha donat a nivell comarcal i també nacional. La formació de Josep Maria Roigé ha assolit el 40’2% de sufragis amb 2.752 vots, una xifra que és interpretada per l’alcalde com “una mostra de suport de la gestió de CiU al capdavant del consistori balaguerí”. De fet, aquests primers comicis després que la federació assolís l’alcaldia han suposat un augment del suport convergent a Balaguer en 300 vots, un creixement que no és nou ja què s’ha repetit en diverses conteses electorals espanyoles. CiU té més problemes per treure rèdit electoral a les municipals que no pas a la resta d’eleccions, un fet que contrasta amb el partit socialista, on a Balaguer han tingut sempre un graner de vot fidel malgrat les males èpoques que travessa la formació. Analitzant la diferència de vots entre CiU i PSC en les tres darreres cites a les urnes, es veu que els socialistes surten molt més ben parats en les municipals, on la diferència entre les dues formacions és de 284 vots a favor dels nacionalistes. La xifra s’amplia considerablement quan es tracta dels comicis generals del passat diumenge, on CiU ha superat en 1133 vots al PSC, i encara creix més si s’estudia el suport d’ambdós candidatures en les eleccions al Parlament de Catalunya, on la distància creix fins a 1.865 vots.

Un cas especial és també el del PP a la ciutat, on li passa a l’inrevés que al PSC. Els líders catalans i espanyols de la formació poden històricament més que el candidat balaguerí. En les generals, els populars han tret 1.297 vots a Balaguer, a les autonòmiques 634, i a les municipals 449.

Anuncis

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Arxiu

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 15 other followers

Anuncis
%d bloggers like this: