//
you're reading...
Entrevistes, Suplement

“Roigé ha de ser l’alcalde de tots i no només dels nacionalistes”

Joan Maria Molins és l’únic regidor del Partit Popular a l’Ajuntament de Balaguer, però no per aquest motiu no defensa el que creu tan o més que la resta de forces polítiques del consistori. Home d’idees fixes, el popular celebra la clara victòria de la seva formació a les urnes el passat diumenge, però toca de peus a terra afirmant que “els canvis seran difícils”. Dóna suport al nou equip de govern balaguerí en matèria econòmica, però lamenta “la deriva nacionalista sectària que aplica”. Per Àlvar Llobet

 

El PP ha guanyat les eleccions generals a Espanya amb els 600.000 vots nous que ha sumat o les ha perdut el PSOE amb la marxa de 4,5 milions d’electors?

La victòria de Mariano Rajoy en les eleccions del passat diumenge s’ha d’interpretar com una cosa lògica ja que ha estat fent les coses molt ben fetes en els darrers quatre anys. El Partit Popular ha guanyat aquests comicis doncs per la bona tasca realitzada en la passada legislatura. No hem d’amagar però que la mala gestió que ha fet el PSOE de la crisi ens ha aplanat el camí per arribar a La Moncloa.

A la Noguera el PP ha estat a només 160 vots de ser la segona força. Com interpreta que a les municipals els hi costi tant obtenir regidors?

No és comparable. Conec molta gent que vota al Partit Popular a les eleccions generals i Convergència i Unió a les autonòmiques. Als comicis municipals es valora molt més a la persona. En aquest sentit em considero castigat perquè només vaig treure 450 vots el passat mes de maig.

Què suposarà per Espanya aquest canvi?

D’entrada un govern que doni confiança als mercats i a la Unió Europea ja que s’ha acabat amb un discurs que estava esgotat com era el que tenia el president Zapatero. Era necessari un canvi per demostrar que som un país solvent que pot sortir de la crisi sense els enganys del PSOE, que va estar negant la crisi econòmica durant molts mesos. Crear ocupació serà l’objectiu primordial del nou govern.

Els mercats però no s’han calmat i 5 milions d’aturats és una xifra difícil d’eixugar… com ho veu?

Amb les polítiques que es duien fins ara era impossible revertir aquesta situació. No obstant, el canvi no es veurà d’un dia per l’altre, ni molt menys! Hi ha d’haver una altra persona al capdavant que lideri la sortida a la crisi.

Els problemes econòmics s’han fet patents a molts ajuntaments del país. Com es podria revertir aquesta greu situació financera dels consistoris que ha dut a la fallida més d’un?

Els ajuntaments tenen competències que no haurien d’assumir i, a més a més, no reben pressupostos per tirar-les endavant. Cal urgentment una llei de finançament local que pugui forçar un canvi en les dramàtiques realitats dels consistoris com el de Balaguer, que ha hagut de demanar un crèdit de 2,2 milions d’euros als bancs i no en troba cap que estigui disposat a donar-lo.

Què faria Joan Maria Molins si fos alcalde?

Una de les actuacions que prendria seria baixar els impostos. No es pot pressionar econòmicament a la gent més del que ja estan perquè s’arribarà a un punt que no es podran pagar les taxes que marqui el consistori. D’altra banda estudiaria a fons quins són els serveis que es donen i buscar-hi solucions.

Privatitzar?

Perquè no? S’han de buscar totes les opcions. No obstant s’ha de tenir en compte que hi ha serveis com el del bus urbà que no poden ser privatitzats. Això però són gestions que ha de veure l’equip de govern de la ciutat.

Hi està d’acord amb la política de retallades que aplica el govern de la Generalitat?

El problema de Catalunya és que té un dèficit tan gran que ha de buscar ingressos de tots els llocs possibles. Ho trobo lícit, però el que no em sembla bé és que hi hagi ajustos en sanitat, educació i pensions, els tres pilars de l’estat del benestar. D’altra banda trobo una presa de pèl que les noves mesures s’hagin fet públiques tan sols un dia després dels comicis generals.

Tem que el nou govern espanyol segueixi el camí emprès per Artur Mas?

Mariano Rajoy ha dit clarament en campanya electoral que no tocarà cap d’aquests tres punts esmentats. Estic convençut que complirà la seva paraula.

Hi ha qui diu que l’Estat es queda 22.000 milions d’euros que haurien de ser retornats a Catalunya. Amb aquests diners no caldrien retallades…

Vostè creu que Catalunya rep d’Europa el mateix que dóna? La resposta és no. Anglaterra, França, Alemanya… ens paguen més a nosaltres perquè són més potents. De la mateixa manera doncs passa a Espanya. Els territoris més rics han de ser solidaris amb aquells que no ho són tant. D’altra banda hi ha el tema empresarial…

Quin tema?

L’empresa catalana més gran és “La Caixa”, que té 6.000 caixers automàtics, 2.000 a Catalunya i 4.000 a la resta de l’estat. Li podem dir als seus responsables que Catalunya sigui un estat? El 60% del Producte Interior Brut de Catalunya es ven a Espanya. Ens podem separar del nostre primer client? No.

Per què no es podria tenir el mateix tracte?

Catalunya no estaria a la Unió Europea i llavors hauria de pagar aranzels.

I si estigués dins?

Potser algun país exerciria el dret de veto per no acceptar-la…

Com valora el nou govern municipal sis mesos després d’haver entrat en el càrrec?

El Partit Popular de Balaguer no està en desacord amb les mesures econòmiques preses per l’alcalde Josep Maria Roigé. Cal esperar l’elaboració de pressupostos però creiem que el rumb és vàlid. No puc dir el mateix però de les polítiques que ha dut a terme el govern de Balaguer, que aplica el nacionalisme. El nacionalisme català o basc és sectari per definició.

L’espanyol no?

Jo no conec el nacionalisme espanyol. És només un invent per justificar els que venen de Catalunya i el País Basc.

Faran alguna cosa al respecte?

Intentarem, per exemple, que l’any vinent hi hagi la bandera espanyola al balcó durant les Festes del Sant Crist. Aquests dies són de tots els balaguerins i per tant han de ser-hi totes les banderes. La llei de la bandera diu que l’espanyola pot estar acompanyada per l’autonòmica, la del municipi i l’europea, però sempre ha de ser-hi. Algú ha dit que la Guàrdia Civil no té la bandera catalana penjada. No en té cap obligació.

Vostè s’ha referit en algun dels darrers plens municipals al moviment 15-M conegut com els indignats. Com veu aquestes queixes?

Totalment legítimes. De fet, no crec que hi hagi algú en aquest país que no estigui indignat, però que es vulguin expressar inquietuds em sembla perfecte.

Anuncis

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Arxiu

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 15 other followers

Anuncis
%d bloggers like this: