//
you're reading...
Suplement

Afirma Ribera

Breu, concís, directe… així escriu el filòleg i escriptor balaguerí Eduard Ribera, i així respon quan és abordat per parlar de literatura. Dels llibres, diu, li interessen sobretot les construccions de les històries més que no pas els adjectius. En aquest món “que té massa pressa”, ha deixat de mirar la televisió per dedicar-se a la lectura, “que demana un cert repòs”. Potser per això viu a Verdú… per llegir, i escriure. Actualment presenta la seva darrera obra: “A que no. 99 exercicis d’estil“, tot un repte. Per Àlvar Llobet

Com escriure 99 relats sobre una mateixa història? Eduard Ribera dóna la resposta en el seu darrer llibre, un homenatge al pioner dels exercicis d’estil, Raymond Queneau. El joc de paraules és evident, i el repte ha estat finalment superat. Ribera presenta la seva obra mentre reflexiona sobre el futur de la literatura i de les editorials, que “només s’interessen per aquells autors que venen sense necessitar promoció”.

Lamenta el nombre d’escriptors excel•lents que queden amagats, però s’agafa a les tecnologies 2.0 per encarar el futur amb optimisme. Un punt atípic, Ribera abandona el posat romàntic que se li podria suposar i afirma sense embuts que els e-books són “còmodes, eviten l’acumulació de pols i et permeten dur una biblioteca a sobre”. Que més podem demanar? Es pregunta. Res. O potser que la gent llegís més? L’agafa al vol: “Ens costa trobar moments de pausa per la lectura. És més fàcil mirar una pel•lícula”, i sentencia: “Les decisions personals sovint són molt més potents que les decisions polítiques”.

Ha fet poesia, articles, guions per a televisió i ràdio, ha fet de corrector i de traductor i s’ha dedicat sobretot a la narrativa. Actualment es guanya la vida en l’àmbit de la comunicació i, a més a més i com aquell que no vol, no para de rebre reconeixements per les seves obres literàries. Més de 10 publicacions vesteixen la seva carrera d’escriptor que ha trobat a Internet el seu laboratori de proves. L’escriptori, el seu blog nascut al 2005, facilita les píndoles necessàries de bon gust per anar tirant, i li permet experimentar, i “ser més incisiu i immediat”.

Ribera creu que els seus treballs a la xarxa poden esdevenir futures publicacions, encara que ja té l’any complet entre presentacions i promocions. Ara, el balaguerí presenta “A que no. 99 exercicis d’estil” però a l’horitzó ja apareix una nova creació: “Bergadan o la vida assistida” que sortirà al 2012.

Anuncis

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Arxius

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 16 other followers

Anuncis
%d bloggers like this: