//
you're reading...
Suplement

Pàtries de Niló

De la mà del mític fotògraf Henri Cartier Bresson, el balaguerí Jordi Rafel va iniciar-se en el món de la fotografia. Les instantànies del creador francès i dels membres de la seva agència, Magnum, van despertar-li l’interès per agafar una càmera i rodar el món amb ella. Un dels seus viatges el presenta ara a la fundació Margarida de Montferrato. “Pàtries de Niló”, un tomb per Estats Units.

Des del passat 3 de desembre i fins el proper 15 de gener es presenta a la sala d’exposicions de la fundació Margarida de Montferrato part de l’obra fotogràfica que Jordi Rafel, “un aprenent” segons li agrada dir, ha realitzat durant 1 mes als Estats Units.

Una quarantena d’instantànies que permeten fer-se una idea del país i del cosmopolitisme de la seva gent. I és que Rafel, pretén, i ho aconsegueix, que les imatges parlin sense necessitats de grans parafernàlies ni paisatges bucòlics. Cares de treballadors, ciutadans que passegen gossos o algun que altre turista són suficients perquè l’espectador acabi per intuir que les imatges són peces d’un gran trencaclosques urbà que van encaixant entre elles. De fet, Rafel no fa més que posar en pràctica les tesis de Cartier Bresson quan deia que la fotografia s’ha d’entendre només en clau de vida. “No m’interessa la fotografia, sinó la vida”. D’aquesta manera, el balaguerí passa pel sedàs de la seva càmera les coses que qualsevol de nosaltres veuríem en un viatge a l’imperi americà si ens hi fixéssim. Una d’elles, seria sens dubte un patriotisme desaforat present arreu fins i tot en els indrets més remots i inesperats. Nombroses banderes del país que Rafel fa lluir en moltes de les seves fotografies, no per exaltar la pàtria americana, sinó evidenciar una realitat existent.

L’espectador pot jugar a descobrir la bandera del tiet Sam en les nombroses instantànies on apareix, sigui en un edifici governamental, o bé en una samarreta o en un barret de palla o relacionada amb diners. De vegades, són els mateixos dòlars els que tapen el símbol nordamericà per excel·lència, una imatge simptomàtica dels temps que corren on les pàtries es difuminen sota el pes dels negocis.

En aquest sentit, el fotògraf balaguerí treu també a la llum alguns dels efectes de la crisi econòmica, que també afecta EUA.

Anuncis

Debats

One thought on “Pàtries de Niló

  1. Interessant, a veure si hi puc anar, gràcies.

    Posted by Rafel | 12/12/2011, 21:20

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Arxiu

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 15 other followers

Anuncis
%d bloggers like this: