//
you're reading...
Entrevistes

“Les retallades es poden evitar si es racionalitza la despesa”

És considerat per molts com uns dels regidors que parla més clar del consistori. L’ecosocialista Gregori Garcia representa en solitari ICV després que en els comicis de maig la formació perdés un dels dos representans que tenia. Aquest fet no sembla però un problema per Garcia, que demana sense embuts “coherència” al govern municipal així com una política econòmica que abandoni les retallades, i que es dediqui a crear riquesa i a racionalitzar les despeses per sortir de la complicada situació financera. Per Àlvar Llobet

Sis mesos després de l’inici de la legislatura, quina valoració fa del nou govern municipal?

L’equip de govern pateix en línies generals una manca de coherència en algunes de les propostes que han anat fent al llarg d’aquests mesos de mandat i que no concorden en absolut amb els postulats que es defensaven durant la campanya electoral. L’exemple més clar es veu en les noves incorporacions que s’han fet. No obstant, s’ha de reconèixer que hi ha hagut un canvi d’actitud en la gestió diària dels recursos municipals. La despesa es controla molt.

Com preveu que seran els nous pressupostos municipals pel 2012?

Des d’Iniciativa per Catalunya som molt crítics amb la política de retallades que s’aplica per part de la Generalitat i de l’Ajuntament de Balaguer. Si no hi ha diners el que s’ha de fer és buscar-ne i no pas reduir el poder adquisitiu dels ciutadans. En aquest sentit, tornem a veure la incoherència de CiU quan es lamenta que no hi ha recursos però en canvi prescindeix dels diners derivats de l’impost de successions quan ens referim al govern d’Artur Mas o als de la renovació cadastral quan parlem de l’executiu de Josep Maria Roigé. D’altra banda l’alcalde de Balaguer ha rebaixat alguna taxa i congelat l’IBI, un fet que significa que el consistori deixarà d’ingressar uns diners que li faran falta per elaborar els pressupostos.

Tem que una possible retallada dugui a la privatització d’alguns serveis?

És una opció, però nosaltres no hi estem a favor. Quan es privatitzen serveis el que sempre acaba pagant-ho són els ciutadans

I doncs, com es pot ajustar un consistori a l’actual situació financera sense haver d’aplicar retalls ni privatitzar serveis?

Racionalitzant la despesa en manteniment seria una via. Balaguer té a ara mateix equipaments com el Xalet Montiu, el viver d’empreses, Lapallavacara… hi hauria algun problema en tenir algun d’aquests edificis tancats? D’altra banda podríem parlar de la il•luminació, ja que hi ha zones de la ciutat que tenen llum i que no caldria que la tinguessin. Una altra via d’estalvi seria, per exemple, en l’aplicació de polítiques mediambientals, encara que en aquest punt no hi confiem gens ja que l’Ajuntament ni tan sols té una regidoria que s’hi dediqui.

Quin futur li veu al casc antic de la ciutat?

Tenim una visió deformada del que és Balaguer. La ciutat és quelcom més que el casc antic i cal tenir-ho present. No obstant, parlant d’aquesta zona, crec d’entrada que les actuacions que es van fer mitjançant el pla de barris eren necessàries encara que a mi personalment no m’agrada el seu estil, que el veig més propi d’un espai molt més modern que el centre històric. Un cop fetes aquestes obres, el que toca fer és una feina més difícil, que és donar-hi vida, però sense fer-nos trampes al solitari. Posar uns quants equipaments que estiguin oberts durant el matí no ajudarà a que la gent hi visqui. Moltes cases i comerços estan buits, i això s’ha de revertir.

De quina manera s’hi pot portar la gent al casc antic?

Fent un pla radical d’habitatge. Hem de pensar que l’estructura del centre històric de Balaguer és estreta i amb molt poca llum. En aquest sentit el que s’hauria de fer seria renovar una o varies illes de cases i oferir-les a lloguer per tal que el ciutadà tornés a viure en aquesta zona i en especial la gent jove. Això serà molt difícil perquè de pisos buits n’hi ha molts a Balaguer. Seria bo estudiar la possibilitat de crear una empresa municipal d’urbanisme en que es pogués vehicular els pisos i oferir-los a preu de cost.

S’ha de peatonalitzar el centre històric?

Sí. Va ser un error no fer-ho quan als anys 90 es va decidir optar per una plaça amb vehicles i ara en paguem les conseqüències perquè ja hi ha una inèrcia de trànsit de cotxes. Que estiguem a favor d’aquest fet no vol dir però que donem suport a l’avantprojecte de soterrar un aparcament al Mercadal. Suposaria moltes molèsties a part que s’haurien de treure els arbres. Balaguer té unes dimensions prou petites com per aparcar fora del casc antic i anar-hi caminant.

 Li sembla bé els canvis que s’estan produint a l’IMPIC?

El govern de la ciutat encara no té definit que vol fer amb l’IMPIC més enllà de reduir les competències. Creiem que no és dolent rebaixar aquesta estructura que en els darrers anys s’havia anat engreixant d’una manera inacceptable, però tampoc veiem bé que s’eliminés del tot. L’institut és un gran desconegut per la ciutadania, que l’associa només amb el Xalet Montiu i desconeix la resta de competències que té. Caldria però racionalitzar els càrrecs i fer una estructura més funcional. La idea que ha expressat Roigé no és dolenta.

Creu que s’ha de projectar més Balaguer de cara a l’exterior?

Tenim unes potencialitats històriques i patrimonials de les més grans de Lleida i això és un valor que hem d’explotar i que ja s’està fent en gran part. Durant els caps de setmana la ciutat rep molts turistes que visiten diverses zones com les Muralles, el Museu Comarcal de la Noguera o el Pla d’Almatà. El que hem de procurar però ja no és tant que la gent vingui sinó que tornin. Cal crear la marca de la ciutat per vendre’s arreu del territori.

Quina és la clau per fer-ho possible?

La clau de volta de tot plegat passa per la ciutadania, que s’ha de creure que Balaguer té les eines suficients per ser capdavantera en turisme. No ens creiem que tenim un centre històric on s’hi pot viure i com aquesta tantes altres coses. Tenim prejudicis i quan ve algú no som capaços de fer lluir els nostres tresors. Podem ensenyar moltes coses.

Anuncis

Debats

One thought on ““Les retallades es poden evitar si es racionalitza la despesa”

  1. Dona gust veure la claretat d’idees, i espero que el nou govern m’agafi alguna, la veritat en el enllumenat es veuen unes desigualtats, hi ha carrers con el nou tram del Sant Lluís, que esta excessivament il·luminat, i al carrer Noguera pallaresa, del tram s’estacio fins almata, no te sentit tanta iluminacio quant de l’estacio fins Urgell esta controlada, es podria ser mes racional en una iluminacio en zigzag en la majoria dels carrers, petits canvis que poden ser poderosos.
    Referent al pàrquing de la plaça potser millor tenir una evacuació tècnica i de d’estudi d’impacte econòmic abans de tirarà el projecte endavant, no ens pasi com la col·lecció d’aeroports que tenim arreu del territori espanyol.

    Posted by Guineu blg | 10/01/2012, 06:41

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Arxiu

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 15 other followers

Anuncis
%d bloggers like this: