//
you're reading...
Entrevistes

“L’Estat no té raons coherents per negar-nos el pacte fiscal”

Alcalde d’Albesa i diputat per CiU al Parlament de Catalunya, Antoni Balasch forma part de l’ala més independentista de la federació nacionalista. Defensa a ultrança el pacte fiscal com a salvació de l’ofec que viu actualment el país, alhora que creu que és l’única via per evitar el “xoc de trens” entre Catalunya i Espanya. En referència la comarca de la Noguera, creu que la realització de l’eix Alfarràs-Balaguer-Tàrrega és vital per la seva projecció a nivell nacional. Per Àlvar Llobet

 

Una de les línies polítiques marcades pel govern de la Generalitat és l’assoliment del pacte fiscal. Amb la majoria absoluta del PP a Madrid creu que és possible aconseguir-lo?

De tots els diners que Catalunya aporta a l’estat, cada any hi ha entre 15.000 i 20.000 milions d’euros que no tornen, la qual cosa suposa uns 3.000 € anuals per a cada català. Això no ho pot resistir cap país, ni cap economia. Els lands alemanys, per exemple, tenen fixada la seva aportació a l’estat en un màxim del 4%. Europa també recomana aquesta aportació màxima per tal de no frenar l’economia del país en qüestió. És tan lògic, doncs, demanar el pacte fiscal que l’Estat no té raons coherents per negar-s’hi. No obstant, si vol tancar-se i continuar fent-ho, potser haurem d’arribar al xoc de trens. No es pot anar en contra de la raó.

 

Mas va dir fa pocs dies que si no s’apliquen ajustos, Espanya intervindrà Catalunya. Com ho veu?

El President Mas va dir que si Catalunya no complia els paràmetres econòmics i d’endeutament màxim fixats per la Unió Europea, els nostre autogovern perillava perquè donaríem arguments a l’Estat per poder-se carregar la nostra autonomia. De fet, fa dos dimecres vam poder veure com l’Estat comença ja a ofegar la nostra autonomia, i la de les altres regions, intentant controlar els nostres pressupostos. Per tant, imaginem-nos què farien si Catalunya no estigués, avui, complint els paràmetres fixats.

La llei de consultes s’aprova per ser una resposta si no s’acaba tenint el pacte fiscal?

Sí. La Llei de Consultes és una de les diferents respostes que Catalunya pot posar damunt la taula, i n’és una de molt bona. Hem de pensar que quan tot un poble manifesta lliurement la seva opinió, evidencia la voluntat real de tota la ciutadania i aquesta voluntat, expressada democràticament a les urnes, té una força immensa.

Què els hi diria a aquella gent que considera que el que marca la política de CiU és l’ambigüitat?

CiU és coherent amb el programa electoral que va presentar a la ciutadania i treballa per tirar endavant els compromisos electorals en ell explicitats. A manca, però, d’un pacte estable de legislatura cal anar trobant, per a cada proposta, algun partit que vulgui donar-hi suport. Fins ara hem anat arribant a acords tant amb ERC, com amb el PSC, com amb el PPC i s’han pogut tirar endavant lleis tan complicades com poden ser els pressupostos o les lleis òmnibus que modifiquen més de 80 articulats per tal de guanyar en agilitat administrativa i en operativitat.

CiU és un partit independentista?

La gent de CiU tenim una passió enorme per Catalunya i la volem veure, a part de justa, rica i solidària, el més lliure i sobirana possible. És obvi, doncs, que molts dels militants de CiU se’n sentin, d’independentistes. Jo en sóc un exemple.

Per què Artur Mas però no s’ha postulat mai en aquest sentit? No ajudaria això ha donar l’empenta necessària per fer el pas cap a la plena sobirania?

El President Mas representa i vol representar a “tota” la societat catalana. Tot i així, no s’ha estat mai de dir que vol una Catalunya el més forta, lliure i sobirana possible. Per tant, dient això està empenyent i treballant per avançar envers la plena sobirania. Només cal veure com aquests dies el Govern de la Generalitat està plantant cara al Gobierno de Madrid quan vol limitar les competències econòmiques i controlar els pressupostos de les Comunitats Autònomes.

Està preparat el país per marxar d’Espanya?

Si la ciutadania de Catalunya es creu preparada i vol emprendre amb força aquest camí, ningú la pararà. El dia que la gent, amb majoria significativa, vulgui començar a caminar, serà imparable. Per això deia abans que la llei de consultes és una molt bona aportació.

Poden tornar-se en contra de Mas les retallades que s’apliquen?

Quan es governa ho ha de fer en el bé del país i en el que convé al país, no en el que em convé a mi o en el que convé al meu partit. Des d’aquest punt de vista crec, doncs, que el President Mas està essent coherent i afrontant la situació amb el realisme i rigor necessaris per tal d’encarar Catalunya cap a la sortida del clot en el qual ens trobem avui.

Tem que Catalunya pagui doblement els ajustos veient les polítiques de Madrid?

No. Els ajustos no es pagaran doblement. O per dir-ho de millor manera, un mateix ajust no es farà de manera doblada. Les competències que depenen de la Generalitat no seran tocades pel govern de Rajoy. Ara bé, el que sí que pot passar és que el govern de Madrid prengui mesures d’ajustaments i d’increment d’algun tipus d’impost sobre el que ell decideix i que, fins ara, no s’havia produït.

Parlant de la Noguera. Té un problema de projecció la nostra comarca?

No ho crec. El Centre d’Observació de l’Univers, el Consorci del Montsec, els ajuntaments, l’impuls del Consell Comarcal i els emprenedors han estat generant una reactivació econòmica de la part nord que té moltes potencialitats, que cal continuar desenvolupant però que ja avui aporta molt bona dinàmica econòmica en el sector turístic i esportiu. La part sud depèn en bona part de les comunicacions i de que Balaguer, esperem que finalment així sigui, vulgui aprofitar les potencialitats turístiques i de capitalitat que té. He de remarcar, en aquest apartat la necessitat de l’eix Alfarràs-Balaguer-Tàrrega. També he de citar aquí les potencialitats agrícoles i ramaderes que tenim.

Amb sectors com el de la construcció esgotats, quines han de ser les noves vides de riquesa en el futur a la Noguera? Turisme rural, pagesia…?

La gran oportunitat estratègica de la Noguera és la realització de l’eix Alfarràs-Balaguer-Tàrrega. Aquest eix ens creua pel mig de la comarca i ens apropa amb temps a nous mercats i d’aquesta proximitat se’n beneficiarà el sector turístic (allotjament, restaurants, …). Però crec que el fet més important d’aquest eix és que ens connecta amb el futur corredor mediterrani que Europa ha previst realitzar i ens acosta molt al port de Tarragona. Com tothom sap, moltes de les importacions que avui fan els països europeus venen dels països asiàtics i el port de Tarragona és un dels punts d’arribada més importants.

Anuncis

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Arxiu

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 15 other followers

Anuncis
%d bloggers like this: