//
you're reading...
Suplement

Balaguer busca socis a Àfrica i el Pròxim Orient per recuperar el Pla d’Almatà

Poques setmanes després de mostrar les voluntats per buscar capital que ajudés a rehabilitar el Pla d’Almatà, l’Ajuntament de Balaguer ja ha traçat un full de ruta per tal de consolidar els rics jaciments islàmics. L’equip de govern de la capital de la Noguera està buscant dos socis al nord d’Àfrica i Pròxim Orient per liderar un projecte europeu de recuperació i promoció del patrimoni medieval islàmic comú. Amb aquests s’han iniciat contactes amb arqueòlegs i estudiosos d’Algèria, Tunísia i Jordània per tal que presentin la proposta al seu país. Amb aquesta iniciativa, la ciutat espera consolidar el jaciment musulmà del Pla d’Almatà, un dels més importants de Catalunya amb una extensió de 27 hectàrees, de les quals només se n’han excavat dues. Els problemes econòmics i de prioritats de les institucions han impossibilitat que s’hagi treballat més en aquesta zona, coneguda com la “Empúries islàmica” degut a la seva gran genuïnitat i riquesa.

El projecte que vol tirar endavant l’executiu local tracta d’un pla de cooperació nord-sud de la Unió Europea titulat ‘Mediterranean Sea Basin Programme’, que pretén millorar les relacions, a través de la cooperació, entre les dues ribes del Mediterrani, per la qual cosa els projectes han d’estar integrats per països del sud i del nord. La subvenció cobreix un 90% del projecte, el cost del qual pot oscil·lar entre els 500.000 i els 2 milions d’euros, i la línea d’ajudes a la que vol accedir Balaguer és la de turisme sostenible basat en la millora dels atractius culturals i naturals existents. Per aquest motiu, el projecte pretén recuperar les restes històriques, arqueològiques i monumentals comunes i reincorporar-les a les trames urbanes actuals a través de la senyalització, museïtzació i creació de rutes històriques i arqueològiques, de manera que quedi conformat un conjunt patrimonial comú a les ciutats integrants del projecte.

En aquest sentit, la directora del Museu de la Noguera, Carme Alòs, va explicar el passat dilluns que l’objectiu és trobar dues ciutats amb restes medievals d’època islàmica disposades a recuperar i promocionar de forma conjunta el seu passat comú. Dit en unes altres paraules, el que s’està buscant són ciutats que tinguin els mateixos problemes arqueològics que Balaguer. Segons Alòs, el que permetria aquest projecte seria la recuperació de les muralles que es troben a la zona així com la continuitat de les excavacions, aturades actualment degut a la crisi econòmica.

Per la seva banda, l’alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé, va assegurar que aquest és una dels jaciments medievals musulmans més importants de la Península i que, malgrat les dificultats econòmiques, es buscaran els recursos necessaris per convertir-lo en un dels atractius turístics del municipi.La ciutat islàmica del Pla d’Almatà data del segle VIII. Inicialment, concebuda com un campament militar s’acabà convertint en una madina (ciutat islàmica) plenament consolidada al segle XI. Tot i el poc terreny que s’ha excavat, hi ha constància que la ciutat comptava amb una zona residencial, un alcàsser, una necròpolis i una àrea industrial, a més a més d’una mesquita ubicada als terrenys que actualment ocupa el santuari del Sant Crist. Avui en dia és visitable una petita part del Pla d’Almatà, que es preveu ampliar el proper mes de març amb la consolidació de dues noves cases.

Cal recordar que els jaciments van ser objecte d’un pla director elaborat fa un any i mig pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que parlava de la realització d’una museïtzació de les excavacions. Les voluntats de l’organisme català no s’han acabat complint per culpa de la situació actual, i no hi ha una data marcada per iniciar el projecte. No obstant, des de la Generalitat es va assegurar fa pocs mesos que es posarien els recursos suficients per tal de protegir com a mínim les muralles ubicades a la zona, que es van degradant progressivament ja que estan a l’aire lliure i pateixen els embats d’algunes motocicletes que hi passen per damunt. Des del Departament català es va mostrar la voluntat d’intervenir quan abans millor per evitar un major deteriorament de les muralles, un fet que va ser molt ben acollit pels responsables del Museu Comarcal de la Noguera.

Des del centre comarcal es va declarar que malgrat no haver-hi unes possibilitats de museïtzació imminents, es continuen amb els treballs de consolidació dels jaciments així com amb la creació de zones amb indicacions i plafons informatius. Alòs va remarcar que, de moment, no es podran obrir nous espais per ser excavats i que els treballs es centren en no perdre allò que ja s’ha descobert. El Pla d’Almatà serà l’escenari properament d’un episodi del programa de Tv3 “Sota Terra”.

Anuncis

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Arxiu

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 15 other followers

Anuncis
%d bloggers like this: