//
you're reading...
Entrevistes

“No podem continuar viatjant a Nova York sense haver trepitjat la Baronia de Rialb”

Treballa entre natura i allunyat de la jungla de l’asfalt. Pere Prat, alcalde de la Baronia de Rialb, ha complert ja el seu primer semestre com a president del Consell Comarcal de la Noguera. La seva intenció és trepitjar molt més el carrer que el despatx, una voluntat que aplica ja en el moment d’escollir l’espai de l’entrevista: el pati en forma de claustre que s’obre al davant del consistori que ell regeix, un dels racons més bells de la comarca. Prat s’asseu al voral d’un pou i desgrana una per una les seves idees sobre la Noguera. En resum: “Cal que coneguem molt més el nostre territori”. Per Àlvar Llobet

 

 

Després de dos legislatures com a portaveu de CiU al Consell Comarcal ara li arriba la presidència…

Entenc aquest nomenament com un reconeixement a la meva tasca al Consell i a l’alcaldia de la Baronia de Rialp. Estic rebent molt bones sensacions per part de la ciutadania, que creu que un president d’un poble petit com és el meu els posarà al mapa de la comarca.

 No hi està ja?

La Noguera és una comarca molt complexa, amb un extens territori i petits municipis molt allunyats entre ells. El repte que tenim els polítics de la comarca és el de fer-la conèixer als nostres propis conciutadans, que, sovint, desconeixen moltes de les coses que tenim. El nostre drama és que la gent de la Noguera viatja a Nova York abans d’haver anat a la Baronia de Rialp. La feina que s’haurà de fer des del Consell Comarcal serà la de “cosir” la societat i els pobles de la comarca entre ells.

La gent de la Noguera no es creu la seva comarca?

Sí que ho fan, però cal més voluntats empresarials. Tenim unes eines úniques per vendre la comarca a l’exterior, però abans de començar a difondre-la, és necessari que els empresaris es coordinin, es coneguin entre ells, i treballin units en la mateixa direcció. No ens vendrem mai bé si abans no ens estructurem des de dins.

Què hem de vendre?

Natura, patrimoni, univers, gastronomia… tenim molts actius i hem de ser capaços de vestir-los bé tenint present la idiosincràsia de la comarca. No podem posar al mateix sac Balaguer que Tiurana. Els espais s’han de saber diferenciar bé i ser conscients de les necessitats i els valors que tenen cadascun d’ells.

 Com hi afecta la crisi en aquest aspecte?

La crisi econòmica ens hi pot ajudar! Hem vist que hi ha diversos sectors que han quedat saturats com per exemple la construcció. El maó havia estat el motor amb el qual ens havíem basat durant anys i ara s’han de buscar noves fonts de riquesa. És en aquest punt que hem d’aprofitar el que tenim i fer-lo aflorar. Tenim una oportunitat única. No obstant m’atreviria a dir que aquesta crisi és més de valors que no pas monetària. Mai hi havia hagut tants diners com ara.

Quins valors s’han perdut?

Tothom espera que sigui l’administració qui tregui les castanyes del foc, i això s’ha d’acabar. Hem de començar a ser independents dels ens públics. La paradoxa llavors es dóna quan veus que un 70% de la població no confia en els polítics. Tenim una generació de joves que la màxima aspiració de molts d’ells és acabar sent funcionari. Cal una reflexió en aquest sentit.

 Aquesta oportunitat que brinda la crisi la capitalitzarà CiU. Governen a tot arreu!

És cert que estem al capdavant de les institucions tan a l’Ajuntament com al Consell Comarcal com a la Diputació i com a la Generalitat. Serem els responsables de fer sortir del pou on estem i estarem al punt de mira quan la ciutadania assenyali als partits polítics. Però, ull!, no ho podrem fer sols. Necessitem de la voluntat de tothom per tirar endavant. El problema actual és global i les solucions han de ser individuals.

 Ajuntaments, Consells Comarcals, Diputacions, Generalitat… no hi ha massa burocràcia i funcionariat?

Si s’eliminessin els consells comarcals d’alguns indrets de la província de Barcelona no crec que passés res. És molt diferent però si es suprimís el de la Noguera. La tasca d’aglutinar els pobles és vital pel futur. Si no hi hagués el consell s’hauria d’inventar alguna cosa. Qui faria de lligam entre els pobles? Hem de pensar que només 3 pobles de la comarca passen dels 2000 habitants… Balaguer, Artesa i Ponts.

 Quins projectes té pel Consell Comarcal de la Noguera?

Hem de dinamitzar els pobles petits i, sobretot, treballar per la seva unitat. La meva feina no serà de despatx, sinó de contacte amb el territori. La gent ha de veure que estem al seu costat i que treballem per millorar la societat. Al cap i a la fi, hi estem per això oi?

Balaguer ha perdut una part del lideratge de la comarca?

S’ha de fer força en aquest sentit. Un Balaguer fort ajudarà a la comarca, però insisteixo que la clau no passa per emprendre grans projectes sinó per canviar la voluntat de les persones.

Anuncis

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Arxiu

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 15 other followers

Anuncis
%d bloggers like this: