//
you're reading...
Uncategorized

La JNC retrà homenatge a l’activista balaguerí Josep Espar Ticó

L’agrupació de La Noguera de la Joventut Nacionalista de Catalunya lliurarà el Premi Compromís a Josep Espar Ticó, advocat, activista cultural i fundador de Convergència Democràtica de Catalunya. El Premi Compromís l’entreguen cada any les agrupacions comarcals de la JNC arreu de Catalunya a persones o entitats que han destacat per una trajectòria al servei de la llengua i la cultura.

Espar ha dedicat tota la seva vida a treballar per Catalunya, fent país, fent política. Nascut a Barcelona el 1927 i llicenciat en Dret. Va ser membre del grup CC (Crist Catalunya) i va intervenir en les campanyes contra la desmembració de les terres de Lleida i en la de “Volem bisbes catalans!”. Fou protagonista destacat dels Fets del Palau. Va ser gerent del Congrés de Cultura Catalana, l’àmbit d’història del qual es clogué a Balaguer. Participà en l’Assemblea de Catalunya així com en la fundació de Convergència Democràtica de Catalunya. Candidat a senador per Convergència i Unió el 1980 i secretari general del II Congrés Internacional de la Llengua Catalana.

Fundador de la companyia discogràfica EDIGSA, de la revista Cavall Fort, de la Distribuïdora de Llibres Catalans L’Arc de Berà, del diari Avui, de la fundació  Universal de la Sardana i de l’Associació Conèixer Catalunya. Espar mai no ha perdut la seva vinculació amb Balaguer, d’on era la seva mare. Així, el 1963 hi promovia l’obertura de la Llibreria La Noguera per difondre llibres i discos en català, als baixos de casa dels seus avis, que també acollia l’Ateneu de Balaguer. El 1978 va promoure-hi una assemblea de catalanistes, d’on va sortir el “Manifest de Balaguer”, que defensava la institucionalització de les comarques així com la seva representació en el Parlament. L’any 1992, per donar la benvinguda als participants dels Jocs Olímpics, milers de persones van ballar sardanes arreu de Catalunya. A Balaguer ho va promoure i els sardanistes van aconseguir enllaçar el pont Nou amb el de Sant Miquel. També ha contribuït en recuperar i promoure el patrimoni cultural i artístic tot impulsant la millora del Monestir de Santa Maria de les Franqueses i el seu entorn.

Anuncis

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Arxiu

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 15 other followers

Anuncis
%d bloggers like this: