//
you're reading...
Balaguer

Contextualitzant el Compromís de Casp

Al 1412, una reunió de notables i representants dels estats d’Aragó, València i Catalunya van reunir-se al petit municipi de Casp per resoldre la successió del darrer rei català, Martí l’Humà, mort sense decendencia dos anys abans. El cenàcle va decidir finalment deixar la corona a  l’infant de Castella Ferran de Trastàmara, conegut com el d”Antequera” en detriment del legítim hereu, el balaguerí Jaume II d’Urgell popularitzat com “El dissortat”. El dubte successiu no era pas, doncs, genealògic, sinó més aviat una disquisició sobre models de govern. Què passava però a Europa i al món en aquella època? Quins arguments dinàstics esgrimien les families reals per tal de perpetuar-se en el poder i no veure trencat el seu llinatge? Aquestes preguntes tindran resposta els propers 4, 5 i 6 de juliol en la XVII edició de la Càtedra d’Estudis Medievals del Comtat d’Urgell, que versarà sobre la ruptura i legitimació dinàstica a l’Edat Mitjana. El director del certàmen, el catedràtic de la Universitat de Lleida Flocel Sabaté, va destacar en la presentació el passat dilluns que la temàtica de la càtedra d’enguany era clara a tenor del 500 aniversari del Compromís de Casp, i per aquest motiu el que es pretén fer “és una explicació dels conflictes dinàstics i com es solucionaven casos similars al de Casp”. Segons Sabaté, aquesta mirada a aquest episodi de la història suposa una “renovació” d’enfocaments que “atreurà alumnes de diversos llocs d’Euopa”. De fet, el certàmen ja té apuntats una vintena de participants a l’espera de rebre més inscripcions que arribin fins a la cinquantena. L’historiador va destacar també que la Càtedra d’Estudis Medievals és un esdeveniment que “afavoreix tothom” i en especial la ciutat de Balaguer, que es fa coneguda arreu a partir del simposi.

Per la seva banda la directora de l’Arxiu Comarcal, Maite Pedrol, va posar èmfasi en l’arrelament dels estudis a la capital de la Noguera, que cada any han anat creixent en pes acadèmic. Cal descatar que durant els tres dies un total de 25 experts medievalistes, la majoria vinguts de diversos països europeus, participaran de les ponències programades.

L’alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé, va agrair la dedicació de la Universitat de Lleida en tirar endavant un certàmen acadèmic d’aquestes característiques i en especial per haver escollit la temàtica sobre el Compromís de Casp, un episodi que “d’haver acabat d’una altra manera avui Balaguer seria molt més del que és”. El convergent va afirmar que l’Ajuntament de Balaguer té la intenció de remarcar l’aniversari del Compromís de Casp en la propera festa medieval de la ciutat.

Finalment Pere Prat, president del Consell Comarcal de la Noguera, seu on es celebra la Càtedra, va remarcar la bona feina que s’ha dut a terme durant l’any per tal de presentar un programa amb la mateixa qualitat que en anys anteriors i salvar els retalls de pressupost.El 5 de juliol es realitzarà una sortida per visitar el Castell Formós de Balaguer, la Canònica i la Vila d’Àger i el monestir de les Avellanes.

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Arxius

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 16 other followers

%d bloggers like this: